Ah Su Kliseler....



Kore dizilerini bu kadar güzel yapan şey ne? Aslen hepsi içinde barındırdığı klişelerle bayatlıklarla yerli dizilerimize benzemiyorlar mı? Öyleyse neden yerli diziler o kadar da sarmazken iş Kore dizilerine gelince insan bağımlısı oluyor?

Az sonra sıralayacağım nedenler büyük ihtimalle bu yukarıda saydırdığım sorulara tam olarak cevap olamayacaklar. Çünkü kdramaları neden sevdiğimi falan saymadım, çoğu kdramada ortak olan yönleri başka bir deyişle klişelerini yazdım. Bu da demek oluyo ki klişelerin hem iyisi hem kötüsü oluyomuş. Bkz;

1.SINIF FARKLILIKLARI. Çiftten bi taraf illa ki Seoul'u satın alacak kadar zengindir.

Mesela;


Boys Over Flowers; Go Jun Pyo..
Flower Boy Ramyun Shop; Cha Chi Soo
Coffe Prince; Han Kyul, valla tüm o parasına puluna bakılmadan dükkan açmaya zorlanmıştı zavallımız
Lie To Me; Hyun Ki Joon, adamın tek derdi evlenicek kız bulmaktı zati
Secret Garden; Kim Joo Won.
Shining Inheritance; Sun Woo Hwan. ha tamam belki büyükannesi parasını yemesine izin vermiyodu ama bu varisi olduğu o servetin varlığının asla ama asla önüne geçemez.

Yalnız ne hikmetse bu zenginler genellikle erkek olan taraf. Bakın belki anlatamadım ama cidden zengin oluyolar öyle böyle değil.


Tamam bunlara yukardaki fotoğrafta da yer vermiştim ama Seoul'un yarısını satın alabilecek kadar abarttığım adamlar asıl bunlar. Hepsi chabeol anacım.

Go Jun Pyo; adam olmuş asyanın yarısına sahip şirkete varis bi eli yağda öbürü balda dışarıdan adeta Kore'nin prensi tahtın varisi ama içten içe, ne çektin be Jun Pyo...

Sung Min Woo; aslına bakarsanız sadece oyuncu yani Seol meoul satın alamaz ama çok tatlı kjdhfkldj Yani sırf Siwon'un resmini de kolaja ekleyebilmek için bu karakteri de yazıyorum diyeyim size :D

Cha Chi Soo; Allah'ım babası olacak kart horoz yüzünden zenginliği çocukcağıza her yerde engel oldu ya.

Kim Joo Won; Valla o kadar parası vardı ama hiç biri korkularını yenmesine yardım etmedi. Ve zenginliği aşkına engel olan hikayelerin en büyük örneğidir Joo Won ve Ra Im arasındakiler.

2-SOĞUK, UYUZ BAŞROL ERKEĞİ GÖZLERİMİZ ÖNÜNDE EVRİM GEÇİRİR. Aynen öyle. Başroldeki erkek genelde kabadır, aşka inanmaz, asla ama asla gururundan ve o koca burnundan ödün vermez. Ancak kıza aşık olunca bi bakmışız dünyanın en şirin şeyi olmuş. Kısacası o ayı gider yerine bi serçe gelir.

Mesela;


Sırf fotoğraflara bakarak bile olayı çözebilirsiniz arkadaşlar..

Pick The Stars; Won Kang Ha, lakabı bile demir olan bi adamın kalbi nasıl bu kadar yumuşar, bu kadar derinleşir?

Love Rain; Seo Joon. Valla söyleyecek bir şey yok. Sürekli "Ben kızları 3 saniyede kendime aşık ederim ederim işte ederim ki e-ee-" diye ortalıkta dolanan, suratsız, her şeye kızgın o muşmula gidiyo, yerine melek gibi bir şey geliyo.

Heartstrings; Lee Shin, kendisi tam bir soğuk nevaleyken Gyu Won için değişti, dizinin başında havalı çocukken sonlara doğru ezildi, kısacası baya büyük bi örnek kendisi.

Playful Kiss; Baek Seung Jo. E BUNU ANLAMAK İÇİN SADECE RESME BAKSAK BİLE YETER SEUNG JO GÜLÜYO AMK GÜLÜYO.

Boys Over Flowers; Go Jun Pyo. "Eğer her şey bir özürle hallolsaydı bu dünyada, kanunlara ve polise gerek kalır mıydı?" kalmazdı tabi canıım, niye kalsın ki?

My Girl; Seol Gong Chan. Yok eski aşkı terketmiş bunu baya yaralanmış da bi daha dışarı bakmazmış. Hadi yaa çok ilginç bi daha söyle bakıyım?

To The Beautiful You; Tae Joon. Soyadını hatırlayamadığım bu çocukta hayat enerjisine dair hiçbir şey yoktu, her şeyden sıkılmıştı, sonra Go Jae Hee Kore'ye, çocuğumuzun yanına geldi.

You Are Beautiful; Hwang Tae Kyung. Ne kadar değiştiğini kavrayabilmek için yapmanız gereken tek şey dizinin başındaki o yağlı iğrenç saçlarıyla sonundaki o sempatik halini yan yana getirmek.

3-FRİENDZONE. Az önce saydığım öküzlerin yanındaki kusursuz erkek. Benim sürekli "3.tekerlek" dediğim bu karakter, kıza karşı hep AMA hep iyi davranan, süper yakışıklı, muhteşem bişeydir.

Mesela;


Shining Inheritance; Park Jun Se. Valla süper yakışıklılık kısmını bilemicem de kıza hep ama hep iyi davrandı ya, hep yanında oldu, kız ne zaman üzülse peşinde koşturduu, defalarca şansını denedi baktı olmuyo kızdan vazgeçti. Kısaca nereye 49 Days'deki mal Kang Min Ho, nereye buradakı Park Sun Je.

Love Rain; Lee Sun Ho. Hiç bir zaman esas çiftin karşısında ufacık bir pürüz bile değildi. Kızı uzaktan sevdi, ama gerçekten çok güzel sevdi. Üzerine bi de çook sevimliydi mal dlkjfkd

Goong; Lee Yul. Ya her şey iyiydi güzeldi de bu melek gibi çocuk son bölümlerde niye uyuzlaştı anlamadım dksfdk Bi de tamam tatlıydı falan ama Lee Shin'e özenip saçları siyaha boyayınca bokum gibi olmuştu.

Boys Over Flowers; Yoon Ji Hoo. AAAHHH AKLIMA GELDİKÇE İÇİMİ ACITAN, OPPPAA OPPPAA DİYE PEŞİNDEN KOŞABİLECEĞİM TEK KARAKTER!!

You Are Beautiful; Kang Shin Woo. Hala Mi Nam malı bu çocuğun kendisini sevdiğini nasıl oldu da kavrayamadı anlayabilmiş, Shin Wii'nun sap gibi ortada kaldığı gerçeğini sindirebilmiş değilim.

To The Beautiful You; Cha Eun Kyul. Ya tamam Tae Joon da çok tatlıydı falan ama bu ayrı bi şirindi be, hele o saçları kaldırdı ya, dedim hffff..

City Hunter; Kim Young Joo. Savcımız her ne kadar Na Na'nın peşinde pek de bi koşmuş olmasa, en sonunda eski eşine dönmeye karar vermiş olsa da, kendisini bu yazıda illa ki bir yerlere sokmalıydım. Onun ölümünü de henüz atlatamadım.

Flower Boy Ramyun Shop; Choi Kang Hyuk. Valla o başroldeki kızın hala salak olduğunu düşünüyorum. Anladık Cha Chi Soo falan da burada Kang Hyuk dururken ona gidilir mi kızım gerizekalı mısın sen? Neyse zeten gerçek hayatta beraberlermiş, demek ki neymiş, ablamız rol gereği o kadar mal davranıyomuş.

4-KIZ BAZEN DELİKANLI GİBİDİR. 

Valla buna görsel hazırlamayı unuttum ama cidden öyledir bakın. Cesurdur, gerektiğinde başkaldırır, çoğunlukla bu geçimsiz hareketlerinden etkilenir zaten çocuk.

Mesela Boys Over Flowers'dan Jan Di'de sevdiğim tek özelliği Jun Pyo'ya, hatta sırf ona değil herkese karşı gelebilmesiydi.

5-ESKİ AŞK. Önce çocuğu terkeden, veya direk hiç takmayan, sonra çocuğun aşk hayatı az biraz renklenince sülük gibi yapışan bi mal.

Mesela;


My Girl Friend Is a Gumiho; Eun Hye In. Valla kızın kdrama endüstrisindeki görevi bu; her diziye orospu diye alıyolar kendisini. Tam bi mal ya..

Delightful Girl Choon Hyang; Hong Chae Rin. Çocuk yıllarca peşinden koştu ben seni kardeşim olarak görüyorum dedi, Moong Ryul evlenince direk yapıştı, eşini bırakmadı zavallımın ki karısına zaman ayırsın.

Goong; Min Hyo Rin. Alın bi mal da burda. Ya kıza prens, tahtın ilk sıradaki veliahtı evlilik teklif ediyo kız tutuyo ben balerin olucam kariyerime engel olmanı istemiyorum diyip hiç düşünmeden teklifi geri çeviriyo. Hadi bununla kalsa gene iyi bi de tutuyo teklifini çevirdiği prens başkasıyla evlenince Shin benimdir de benimdir diye etrafta dolanıyo, gerizekalı gerizekalı hareketler yapıyo.

K-pop Ultimate Survival; Ri Ah. Aman bi kariyerci daha size. "Şarkıcı" olucakmışmış. Götümün şüpeğştarı. Çemçük. Uyuz. Aptal. Yaratık.

My Lovely Sam Soon; Yoo Hee Jin. Bu sefer suç sadece bu orospuda da değildi, başroldeki çocuk da salaktı. Neyse daha fazla ayrıntıya girmiyim.

Flower Boy Next Door; Yoon Seo Young. Bu kızı hangi dizide izlediysem uyuz, orospu, mal, sen çocuk seni isterken git çocuğun abisine yaz, abi yurt dışına çıkınca da de ki Kkeu Geum'lan bana uçak bileti aldım hadi İspanya'ya dönelim. NAHHH SANA KKEU GEUM. KEPÇE KULAK YA. GERİZEKALI.

Aslında buraya Boys Over Flowers'daki Yi Jing'in eski sevgilisini, yani orospuyu da ekleyebiliriz aman hiiç uğraşamıycam onun resmi için şimdi.

6-ÇOCUĞA TAKMIŞ SAPLANTILI Bİ MANYAK. Bu manyaklar bazen çocuğun kardeşi gibi gördüğü küçük bir kızdır, bazense yeni türeyen bi dengesiz.

Mesela;


Boys Over Flowers; Ha Jae Kyung. Ha tamam bi ara koalanın ağaca sarılması gibi Jun Pyo'ya yapıştı gitmedi falan ama küfredemiyorum ona. Dengesiz manyaklar arasında kendiliğinden çocuğa ve çocuğun  sevdiği kıza yardımcı olan türünün tek örneği çünkü kendisi. Canım benim.

Oh! My Lady; Hong Yoo Ra. Tam bir gerizekalı.

Pick The Stars; Jun Jae Young. Kaşsız kevaşe. Tutturmuştu evlenicem de evlenicem diye. Bok.

Personal Taste; Kim In Hee. Ya aslında baya bi saydırırdım da Kim In Hee'yi canlandıran ablamızı bi de Protect The Boss'ta izledikten sonra hiiç kızasım gelmiyo.

My Lovely Sam Soon; Jong Chae Ri. Sırf belki çocuk kıskanır diye gidip başkasıyla nişanlanabilecek kadar manyak bi karakterdi. Tipini siktiğim ya.

You Are Beautiful; Yoo He Yi. Ulusual periymiş. Hıııh kıçımın perisi. Bu kıza kim peri demiş Allah aşkına ya? Şu tipe bak bi. Suratındaki estetik resmen alın artık beni buradan diye ağlıyo.

Love Rain; Lee Mi Ho. A-a Faith'teki muhteşem prensesciğim, kraliçem, yakışıyo mu sana hiç böyle hareketler?

Playful Kiss; Yoon Hae Ra; Parazit parazit. Kapıdan kovsan bacadan giriyo. Meymenetsiz şey ya.

Boys Over Flowers; Oh Min Ji. Evet, gene aynı kız, gene parazit rolünde. İkizim bi resim atmıştı "1.ciye olmadı 2.ye olmadı inş 3.'ye" diye. Aman inşallah 3.'ye de olmaz. Yalnız gebersin bu.

Flower Boy Ramyun Shop; Yoon Si Yoo. Açıkçası dizide kızın Kang Hyuk'la olmasını istediğimden bunun Chi Soo'ya yazıp durması hiç problem değildi benim açımdan. Ama çılgın horoza yaptıkları hiç hoşuma gitmedi bilesiniz.

To The Beautiful You; Seol Han Na. Kızın o kadar sinir bozucu bi ses tonu vardı ki bu mal sahneye girdiğinde Tae Joon'uma odaklanamıyodum. Allah'ın belası.

7-AŞKA ENGEL OLUP DURAN MÜKEMMELLİYETÇİ Bİ KAYNANA. Çocuğun veya kızın anası olabilir, hatta bazen bu dengesiz kayınpeder bile çıkabilir.

Mesela;


My Girl; Seo Woong. Sanki adamın hayata dönmesi için uğraşıp duran, kendi büyükbabası gibi ağlayan üzülen kişi zavallı kızcağız değilmiş gibi yaşanılan onca şeyi bi anda sildi, tuttu kendi kendine triplendi, ben o kızı gelin olarak almam dedi. Almazsan alma be gerizekalı.

Love Rain; Baek Hye Jung. Dizide iki tane aşk birden anlatılıyodu, bu kadın ikisine de engeldi. 7'sinde neyse 70'inde de odur sözü bu kadın için söylenmiş olmalı.

Flower Boy Ramyun Shop; Cha Ok Gyun. Ay cidden kart horoz. Dizi boyunca oturduğu küvetten olayları engelledi. Çocuğun dedesi yaşındaydı amk zaten.

Boys Over Flowers; Kang Hee So. Dizideki herkesin de söylediği gibi; CADI.

City Hunter; Lee Jin Pyo. Öff valla kötülük dendi mi cadıyla ölümüne kapışır. Mal ya çocuğun öz babası bile değildi ama her şeye sıçtı. Çocuk sonunda bu aptal yüzünden vuruldu :'( Ne intikammış arkadaş bi tarafına soktular o intikamı senin.

My Lovely Sam Soon; Na Hyun Sook. Ne biliyim gene engel bi kaynana işte.

Coffee Prince; Han Kyul'un büyükannesi. Valla kadının adı hiçbi yerde geçmiyo skdflkjd

Secret Garden; Moon Boon Hong. Ya isminde bile meymenet yok. Kadın tam anlamıyla yırtındı çocukla kız bi araya gelmesin diye, saçlarını mı yolmadı hasta numaraları mı yapmadı.

8-Esas oğlan kızla uğraşır, dalga geçip durur ama bi başkası aynı şeyi yapmaya kalkarsa gider onun ağzına sıçar.

Açıkçası bu duruma uygun resim hazırlayamadım ldflkgşdf Ama örneklerimiz tabiki var;

Boys Over Flowers; Jun Pyo.

Playful Kiss; Baek Seung Jo. Ki kendisi dalga geçmenin cidden bokunu çıkarmıştı.

Heartstrings; Lee Shin.

Delightful Girl Choon Hyang. Çirkin ördek yavrusuymuş, peeh.

9-AHA Bİ DE BU ADAM VAR;


Adam başlı başına bi klişe, bi olay. Her dizide ordan burdan bi yerlerden fırlıyo ya. Alın size en basitinden örnekler;

Boys Over Flowers'ta Jandi'nin babası,
Rooftop Prince'da şirketteki yönetilcilerden, aynı zamanda Tae Moo'nun da babası,
My Girl'deki ruhu zenci bahçıvan,
Delightful Girl Choon Hyang'daki çocuğun disiplinli savcı babası
vs. vs.

****

Öyle işte çingular. Aslında çook daha ekleyebileceğim madde var ama bilgisayar sandalyesine tünemiş bi şekilde bunları yazarken miyop gözlerim aktı, sırtım kambur oldu, parmaklarım felç olmak üzereler kısaca accayip yoruldum. Ha belki biraz abarttım. Neyse. Valla ilk defa bi yazıyı hiç ama hiç bölmeden tamamladım. Bu arada telefonuma uzanıp whatssappı bile kontrol etmedim o derece. Acaba telefonu elime alınca nasıl bir görüntüyle karşılaşacağım. Neyse dfjslkdj

Ve ilginç olan şudur ki tüm bu klişeleri kesintisiz içinde bulunduran Boys Over Flowers benim en sevdiğim kore dizisidir. Klişeleri seviyo muyum yani?

Bu defa sonuç olarak diyebileceğim pek bir şey yok. Benim en fazla gözüme batan klişeler bunlardı. Bu klişelerin bazıları son derece sinir bozucu olsa da onlar olmadan da dizi ilerlemiyo be...



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

The Heirs / ALLAH'IMA BİN SÜKÜR BİTTİ / Adeta bir fanfiction...

Liar Game / Japonya

Reply 1994 / Bu diziyi yazanı bir elime geçireyim var ya....................