K-pop ve One Direction


Vol 1. One Direction'un yaptığı terbiyesizlik

Önce bir gruplar neymiş neciymiş bakalım.

One Direction, X Factor yarışmasında birleşmiş Harry, Louis, Zayn, Liam ve Niall isimli 5 gençten oluşan İngiliz bir pop müzik grubudur. Çıkışlarını 2011 yılında yapmışlar.

B.A.P. (Açılımı Best Absolute Perfect), ocak 2012'de TS Ent. in çıkardığı Koreli bir hip hop grubu. Grup Youngjae, Daehyun, Yongguk, Himchan, Zelo ve Jongup isimlerinde 6 üyeden oluşuyor.


Son zamanlarda farketmişsinizdir bir çekişmedir aldı gidiyor directionerlar (1D fanları) ve diğer fan grupları arasında. O fan gruplarının arasına geçenlerde kpopperlar da katıldı.

Herkes biliyor değil mi sebebini? Bilmiyorsanız şöyle özetleyeyim:

One Direction yeni bir müzik videosu çıkarıyor, Best Song Ever diye. Videoda grubun 5 üyesi yeni filmleri için bir yapımcılık şirketine gidiyorlar, yapımcılar da filmdeki tarzlarını seçmeleri için onlara ardarda bir kaç tane farklı stil gösteriyorlar. Bu stillerden bir tanesi de B.A.P.'ın daha önceki fotoğraf çekimlerinden. Tek farkı fotoğraf çekimlerinde giyilen kıyafetlerin rengi değiştirilmiş, ve kafaların yerine 1D'nin kafaları koyulmuş ama tek bakışta anlaşılıyor B.A.P. olduğu. Zira kpop endüstrisinde kullanılan kıyafetleri diğerlerinden ayırmak için özel bir güce gerek yok. O fotoğrafın bir anlık gözükmesi bile zaten gereksiz ve saçma, diye düşünürdüm ama fotoğraf sadece bir anlık gözükmedi. Üyeler önce bu fotoğrafı görünce bir güzel yüzlerini ekşittiler, sonra klibin gidişatına göre ofisi dağıtırlar bir güzel resmi alıp birbirlerinin kafalarına geçirdiler, iyice parçaladılar. Ben de B.A.P. fanı olsam kendimi tutamazdım.

Buyurunuz şu 1D'nin bahsi geçen videosu:


Şu da kullanılan resim ve orjinali:


Ne gerek vardı yani böyle bir şeye? Tamam bakın bu tarzı beğenmemelerine bir şey demiyorum. Ama resmi getirdikleri hale bak. Hadi maknae Zelo'yu 1D 5 kişi diye çıkardılar diyelim. Bu da pek hoşuma gitmedi tamam ama yine de affedilebilir. Peki ya ne bu tanınmaz hale getirme çabaları? Eminim 1D daha B.A.P. diye bir grubun varlığından bile haberdar değildir, bilip bilmeden kendine verilen senaryoyu uygulayıp sahneyi çekmişlerdir, olan resme olmuştur. Kısaca One Direction bilip bilmeden yaptığından suçlu, yapımcı daha suçlu, senarist daha daha suçlu, ve güzelim fotoğrafı o hale getiren ekip daha da suçlu. O nasıl bir mordur ya? Alttan alttan JBiebs'e mi gönderme var ne bu hareketler? Şundan da %100 eminim ki ekip bu resmi kullanırken B.A.P.'ın şirketinden izin istememiştir. Bu daha da sinirlendiriyor beni.

Olayın bu kısmı canımı fena halde sıkıp beni sinirlendirirken B.A.P. fanlarının ilk büyük tepkilerini de gereksiz buldum açıkçası. Hani #1DstayawayfromBAP falan. Zaten yaklaştıkları yok ki. Tepki saçma olsa da durumu daha da ironik bir hale getiriyor. YAKLAŞTIKLARI YOK YA. Bilmiyorlar bile kim olduklarını. Öylesine görmüşler demişlerdir bu ne kıyafetler amk diye.

Ki dürüst olalım hangimiz Kore'yle kpopla tanışmadan önce şu tarzları stilleri yadırgamadık ki? Bu yüzden 1D'nin tarzı beğenmemesi çok da şaşırtmadı beni. Ama B.A.P. fanlarının tepkileri bu yöndeydi "Ya nasıl beğenmez de yüz ekşitirler kim ki onlar" ya surat onların suratı değil mi kardeşim istedikleri gibi ekşitirler.

Ama daha daha daha da kötüsü 1D sadece B.A.P'a yapmamış bunu. B.A.P. dışında stilleri gösterilen bir kaç grup daha vardı, bir tanesini Sechs Kies'e benzetsem de o değildir bence, e diğerlerinin de kpop grubu olmadığı belli ama kesin onlar da bir yerlde birinin gönlüne taht kurmuş gruplardır. 1D'nin taptığı doğru mu şimdi? Ne diye gurupların ismini videonun sonuna bile eklemeden resimleri alıp kafalarına göre değiştirip kullanıyorlar?

Bir de directionerlar varki aman Allah düşman başına vermesin o derece. Ya kardeşim 1D bu konuda haksız, tamam belki B.A.P. fanları başta sinirlendi ama bu sizi haklı mı yapıyor? Ne diye aptal aptal karşılıklar verip olayı körüklüyorsunuz? Sevmiyorum arkadaş directionerları. Kimisi belieberlerdan nefret ediyor mesela, ama benim gözümde bu iki fan grubunun birbirinden hiç farkı yok. Hepsi aynı bokun laciverti desem Fight Club'a hakaret edermiş gibi hissediyorum.

Vol 2. Güya SHINee Asyalı çakma 1D imiş


SHINee, 2008 yılında çıkış yapmış Güney Koreli bir R&B grubudur, SM Town'dan çıkış yapmışlardır, Onew, Jonghyun, Key, Minho ve Taemin isimli 5 üyeden oluşmaktadırlar.

Çoğu Koreli boybandı, ama özellikle üye sayısının da yaşların da birebir tuttuğu SHINee'yi görenler direk yapıştırıveriyorlar özenti etiketini. Halbuki eğer ille de bir özenme durumu söz konusu olacaksa özenen 1D olmalıydı. Çünkü 1D 2011 yılında ilk singlelarını çıkarırken SHINee SM Ent.'in çatısı altında 2008 yılında çıkış yapmıştı, tutup da 1D daha önceden birleşmişti diyen abuk sabuk directionerlar çıkarsa karşıma şunu da eklemek istiyorum ki Kore'deki eğlence şirketleri grup olarak birleştirecekleri stajerleri neredeyse yıllar öncesinden eğitmeye başlıyorlar. Neyse.

Peki ya SHINee ile One Direction'u karşılaştıran akılsızlara ne demeli? Tarz olarak birbirlerinden farklı olmalarının dışında (SHINee R&B grubudur, ama bence Kore'deki her tarz grup az da olsa kpoptan nasibini alıyor. Ki kpop ve pop birbirlerinden farklıdır) ayrıntılı bir karşılaştırma yapılacak olursa kimin farkı atacağı ortada. Gerçekten 1D'nin sahne şovlarının SHINee ile boy ölçüşebileceğini mi düşünüyorsunuz ? SHINee'nin 1D kadar ünlenememesinin tek nedeni insanların kpopa ön yargıyla yaklaşması, hepsi bu. MV'lerinin zaten 1D'den kat be kat eğlenceli olmasının dışında canlı performanslarını izleyin bir. 1D üyeleri şarkı söylerken aynı zamanda akıcı bir şekilde dans edemiyorlar, etmeye başlarlarsa da gözleri hep birbirlerinin hareketlerinde doğru mu yapıyorum lan acaba diye. Bunun dışında sahnede herkes kendi cazibesiyle dikkat çekmeye çalışıyor, yalan mı? Herkes başka bir seksi poz atıyor, fanları kudurtuyor. SHINee'ye, veya hayır sadece SHINee'ye değil kpop gruplarına bakalım bir de. Bir defa adamların hayatları dans stüdyolarında geçiyor. Neden? Sahne şovuna da en az yaptıkları müzik kadar değer veriyorlar çünkü. Sahnedeyken başka bir dünyaya geçmiş gibiler, hiçbiri dans ederken sağındakini solundakini kontrol etmiyor. Şarkı söylerken doğru yerden mi giriyorum ki diye endişeyle grup arkadaşlarıyla kaş göz yapmıyorlar. Mükemmeller kısacası. E herkes şahane başlamıyor doğru, ama o mükemmelliyeti yakalayana kadar çalışıyorlar, zamanlarını ergen fanları için twitter güncellemekle, tatmin etmek için fotoğraf çekimlerinde takılmakla harcamıyorlar. Alınmaca gücenmece yok abi gerçekler bunlar.

One Direction'un ilk çıkış yaptığı zamanı hatırlıyorum da, ne kadar sempatik bir gruplardı. Pop müziği de beceriyorlardı, kendileri de tatlıydı, sıcaktı, aile gibilerdi. Ama kimse inkar etmesin ünlendikçe götleri kalktı. Fanların sırf Zayn'e hakaret edildi diye şaha kalkışını hatırlamıyor musunuz? Hani öyle bir yoğunluktu ki twitter kısa bir süreliğine çökmüştü? Peki Zayn efendimiz bu konuda ne yaptı, tabisi hiçbir şey. Sanki başkası için yaptılar onca fan bu işleri. Sadece bu da değil, onca TT'ler yapılıyor onlar için, biliyorum TT olayı etkisiz gibi geliyor ama öyle olmamalı. Gündeme girebilme dikkat çekmektir. E directionerların TT'leri de dikkat çekti ama 1D tarafından değil. Hayır 1D'nin onca TT'yi görmemesi de mümkün değil, illa ki en az birine rast gelmişlerdir ne olurdu iki cevap yazsalardı, destekleyici bir iki şey çıksaydı ağızlarından, hatta konuşmalarına bile gerek yoktu iki tweet atmak çok mu zor? Ama yok onlar ünlü. Farkındalar ki konserde götlerini açıp fanların suratına sıçsalar bile directionerlar körü körüne sevecek onları. Bunu okuyan directionerlar varsa da aranızda kusura bakabilirsiniz, üzerinize alının bunları. 1D öyle eskisi gibi fanlarına değer veren sevimli bir grup değil. Bayağı ünlüler çünkü. Belki de SHINee'nin dünyaca ünlenmemesi işimize gelmeli. Şöhret işte ne yaparsın tarzı klişe bir laf edeyim mi siz mesajı çoktan aldınız mı?

Biraz fazla boş vaktim var sanırım ki bir saattir oturmuş tüm bunları yazıyorum. Yok yok sanırım değil cidden çok fazla boş vaktim var. Ve rahatsız olmaya başladım artık. O kpopa kpop idollerine laf eden directioner lara elime geçen her şeyle dalmak istiyorum. Silkelenin ve kendinize gelin directionerlar! Belanızı mı arıyorsunuz anlamıyorum ki!
Gerçi şu yazdıklarımı directionerlar okusa diyecek ki 1D haklı, kpopper okusa diyecek ki 1D haksız. Pek etki etmeyecek bu söylediklerim. Olsun. Ne zamandır kafamı kurcalıyordu bu karşılaştırmalar terbiyesizlikler.
Yine çok uzattım iyi mi?

Çok çok kısa özetleyelim: Kpop büyüktür pop, SHINee büyüktür One Direction, One Direction B.A.P.'a karşı ölümüne hatalıdır, directionerlar artık biraz akıllanmalıdır, ve son olarak: One Direction'u bu kadar abartan kıçını kaldıranlar kendilerine gelmelidirler. (Cümle yapıma hasta oldum bu arada...)

Vol 3. de yazacaktım ama ilk defa yoruldum, işte 5 saatlik uyku dizikoliğin bile çenesini erkenden kapayabiliyormuş (ne erken ama).

Neyse. Benim One Direction'a, onu SHINee ile karşılaştıranlara ve 1D'nin B.A.P.'a yaptığı terbiyesizliğe karşı bakış açım buydu. Siz de bir şeyler söylemek isterseniz -iyi veya kötü- hiç çekinmeyin yorumlar hemen aşağıda. E kendi kendime yazı yazıp yayınlayıp çıkıp sonraki gün girip yine yazı yayınlamak bir süre sonra sıkıyor da..


(son son son olarak; belki kullanırım diye hazırladığım ama artan resimler var, ulan boşuna mı uğraştım bari sonuna yerleştirelim..)






Yorumlar

  1. 1Dnin şımarıklığını bilmeyen kaldı mı bilmiyorum. Sırf kendi klipleri için belli bir hayran kitlesi olan BAP'a yaptıkları affedilcek şey değil. Kimse kusura bakmasın. SHINee'ye özenti diyenlere zaten onları takmıyorum bile. Allah aşkına 1D'den Onew ve Jonghyun'un sesi gibi güçlü bir ses gösterin? Adamların canlı performansı playbackle aynı. Bunu bir shawol olarak hemde kpop manyağı olarak söylüyorum. Sadece bu da değil kpopa karşı önyargılı olanlarada söyleyeceğim şu ki bu davranışları resmen ırkçılık. Onlar koreli bilmem ne. Bir kere dinlesinlerde öyle gelsinler. Bak gene sinirlendim. Neyse :D aksini iddia eden varsa gelsin. Bekliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ya aslında kpopa Koreliler'e yaptıkları şey ırkçılık da olsa anlıyorum, zamanında biz de böyle değildik bahar :D neyse, ama yine de bu onlara kpop grupşarını istedikleri gibi kullanabilme hakkını vermiyor. Ama diyorum ya en çok koyan şu ki bence B.A.P. ın kim olduğunu bile bilmiyorlardır..

      Sil
    2. Ya bizde öyleydik ama bazı kitle var önyargısı tavan yapmış koreyse yok ben almayayım diyen var. Daha dinlemeden etmeden sevmiyorum diyenler. Sevenlerede saygı duymayanlar var. Ben onları diyorum :3

      Sil
    3. aynen aynen o Kore lafını duyunca uzaklaşan tayfayı hiçbir zaman anlayamayacağım. ya ne biliyon da ben almayayım diyosun göt. bilmiyosan konuşma, ğrenmek istemiyosan konuşma, ne bu tripler tavırlar bak gene sinirlendim

      Sil
  2. ben bi bap fanıyım ve gerçekten 1Dnin yaptığına sinirlendim. klipte beğenmeyip yüzlerini buruşturuyolar onu anlarım zaten orjinal resim değildi ama sonradan o fotoğrafı yırtmaları terbiyesizceydi. başkalarının yaptığı sanata saygı duymuyosan kusura bakma ama ne kadar ünlü olursan ol benim gözümde hiçbirseysin
    ha bide şu da var ben bapden önce hiç korece müzik dinlememiştimve dinleyince onların amerikalı veya ingilizlerden daha kaliteli bi iş yaptıklarını gördüm.insanlar önyargıyı bırakp dinleseler kpop dünya devi olur.
    uzun oldu biraz gaaliba:)...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok yok ne uzunu, yukarıda ne kadar yazmışım görmüyo musun? :D tabiki, en çok da insanların o önyargılarına siirleniyorum, Koreli kpop deyince o buruşan yüzlerini tutup yırtmak istiyorum, mal mısınız kardeşim açıp iki şarkı dinlemek çok mu zor da bilip bilmeden konuşuyorsun değil mi? 1D'den gitgide daha da nefret ediyorum, çok şımarıkça yaptıkları, çok yanlış. Resmi değiştirmeleri zaten saygısızlık, saçmalık, yetmez gibi bir de parçalıyorlar. Sen kimsin? Kendini ne sanıyorsun? 10 yaşında hakkında sapık sapık ffler yazan fanlarına mı güveniyorsun? Kpopper ne demek duydun mu daha önce, duymalısın, öğrenmelisin, kpop gruplarını da örnek almalısın sevgisiz One Direction. Sırf kendilerini görüyorlar, sinirleniyorum ben de bu duruma.

      Sil
  3. hahahha o değilde bu bap ın btn üyeleri aynı sdfghjklşasdl halıdan yazıorum bu arada belictioner kardeşliği die bişi var bilmiosan araştır bide bizden nefret ediodun ya biz sana bayılıorukya cidden çok da tın neyse gelelim bizimkinler dans edemiolar evt battımı bi yerlerine onlar dans eddemior olabilir sanane ve hani bizi önemsemiolar ya o yden niall twitterdan hayranlarını takip edior onlar hayranlarını önemsemiolar ya oyzden niall twitcam açtı onlar hayranlarını önemsemio evt o yzden bizim için film yaptılar bizi önemsemiolar ya film olunca ilk bie twitterdan haber verdiler ndn çünkü onlar bizi önemsemiolar ve bnde senden nefret ediorum zuhuhuhahahah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "biz sana bayılıorukya cidden çok da tın neyse gelelim " manyak mısın nesin ne işin var be o zaman burda sklgfdlkjg
      peki, biliyorum zaten Zayn müslüman falan, işte önemsiyolar da, twitcamler falan.. iyi...
      eee...
      napim?

      Sil
  4. Ya böyle bir karsilastirmaya gerek bile yok shinee ve kpop her turlu fark atar 1D a. Ergenligi tamamlayamamis gibi 1D. Ama kpopta gruplarin fanlarina buyuk saygi ve svgisi var.. Ozellikle de 1D in her yerde pohpohlanmasindan nefret ediyorum. Sesleri dedigin gibi zaten :) besini toplasan bir jonghyun ve onew ederler mi bilemiyorum ...

    YanıtlaSil
  5. Gerçekten doğru bir şeye değinmişsin.(Google hesabımı açmaya üşendim şimdi.O yüzden anonim yazıyorum :D ) .Şimdi Directioner arkadaşlar!Admin bu yazıyı "Zaaa!1D yi ezeyim biraz!Hihaha!"demek için yazmadı.Sadece biz k-pop fanları olarak rahatsız olduğumuz şeyleri söyledi.Şimdi biz mesela "Zayn'in gözleri çok kötü"(sadece bir örnek ) desek direk kendi fikrinizi bize kakalamak için üzerimize saldıracaksınız.Herkez 1D yi sevmek zorunda değil.Bunu hala Directionerler akıllarına sokmuş değiller.Benden bu kadar.


    -Animecikız

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

The Heirs / ALLAH'IMA BİN SÜKÜR BİTTİ / Adeta bir fanfiction...

Liar Game / Japonya

Reply 1994 / Bu diziyi yazanı bir elime geçireyim var ya....................